Védőfelszerelés a biztonságos motorozáshoz

A motorozás mellett döntők általában tisztában vannak a közlekedési forma veszélyeivel, hiszen az autók esetében megszokott biztonsági megoldások, a karosszéria, a biztonsági öv, a légzsákok, a motor esetében nem védik a sofőrt és utasát.

Abban az esetben tehát, ha bekövetkezik a baj, akkor a test komoly fizikai behatásoknak van kitéve. A biztonság érdekében azonban sokat lehet tenni a megfelelő védőfelszerelés, a motoros ruházat egyes darabjainak körültekintő megválasztásával.

motoros felszerelés

A motortire az erre való figyelést legalább olyan fontosnak tartja, mint a motorgumi állapotának rendszeres ellenőrzését, és szükség esetén cseréjét. Lássuk most, melyek azok az alapdarabok, melyek nélkül nem érdemes útnak indulni motorosként! Különbségek természetesen vannak a városi és a külterületi, vagy a pályán történő motorozás megkívánta ruházat között, mi most igyekszünk minden beszerezhető ruházatot ismertetni.

A motorok műszaki fejlődésével egyre inkább igény mutatkozott az olyan védőfelszerelések iránt, mint a bukósisak, a kopásálló, protektoros ruházat, a csizma, valamint a kesztyű. Hazánkban ezek közül jogszabály kizárólag a bukósisak használatát írja elő, de egyértelmű, hogy saját biztonsága érdekében célszerű a többi ruházatot is beszereznie, és hordania. A bukósisakról fontos tudnia, hogy egy ütéselvezető és egy ütéselnyelő részből áll, így ha egyszer ütközés közben már deformálódott a sisak, az többet biztosan nem használható, ugyanis a polisztirol sérülése miatt a továbbiakban az már nem nyújtja a tőle elvárt védelmet.

Attól függően, hogy a héj milyen kialakítással készült, választhatunk felnyitható, nyílt, vagy a legbiztonságosabb zárt bukósisakok közül. A felnyitható plexi hiányában mindenképpen szemüveget kell viselni. Hosszabb távú motorozás esetében az sem mindegy, hogy mennyire könnyű egy sisak. A választáskor kiemelt hangsúlyt érdemes fordítani arra, hogy kényelmes legyen az, tökéletesen illeszkedjen a fejformához, valamint ne vegye igénybe súlya a normálisnál nagyobb mértékben a nyakat. Bármi, hasonló kényelmetlenség elvonhatja a motoros figyelmét a közlekedésről, ami komoly következménnyel járhat.

A motoros ruházat szerepe szintén a védelem, ugyanis már kis sebességnél történő esés esetében is jelentős sérülésveszélynek van kitéve a bőrfelszín. Nem csak a fizikai védelem tartozik azonban feladatai közé, hanem rugalmassága mellett az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállónak kell lennie, de fontos a megfelelő szellőzés, és a motoros láthatóvá tétele. Legjobb választásnak a bőr alapanyag bizonyul, ám ennek szellőzése nem a legjobb, ezért megjelentek a piaci kínálatban szintetikus anyagból előállítottak is, ám ezek kopásállóság terén hagynak némi kívánnivalót maguk után. A bőr ruházatot a fokozott igénybevételnek kitett részeken fémbetétekkel erősítik meg. A választás során a bukósisakhoz hasonlóan itt is nagyon fontos, hogy tökéletesen illeszkedjen a motoros ruházat viselőjére, hiszen csak így tesz eleget a rá szabott feladatoknak, s valósítja meg a protektorok megfelelő használhatóságát.

A hosszú szárú motoroscsizma véd a kipufogó okozta égési sérülésektől, az elkerülhetetlen kavicsfelverődésektől, és a bokát is mereven tartja, ami baleset, esés alkalmával rendkívül fontos. Hasznos, ha szellőzik, és vízálló. Hasonlóképp lényeges a kesztyű, ami nem csak esés során véd ellenállóságával, de a bőrből készült tenyérrész lehetővé teszi a kormánnyal való megfelelő kapcsolattartást.

A motorgumi szerelés szakértője, a motortire.hu szerint is nagy jövő előtt állnak az úgynevezett légzsákkal felszerelt motoros ruhák, melynek feltalálása a magyar Straub Tamás nevéhez fűződik. Lényege, hogy a ruhába felfújható párna kerül beépítésre, amit eséskor a CO2-patron tölt meg gázzal. A patron kioldása érzékelők segítségével történik, ami a motortól való eltávolodást érzékeli. A megoldás a váll, a nyak és a gerinc számára biztosít védelmet.

Mielőtt azonban úgy vélné, hogy a megfelelő motoros ruházat kiválasztásával maximális biztonságban tudhatja magát, érdemes tisztában lennie azzal, hogy a biztonság ennél jóval többön múlik. A helyzetfelismerés, a motor viselkedésének tökéletes ismerete, a körültekintés, és a felelősségteljes közlekedés is rendkívül fontosak annak érdekében, hogy minden útjáról biztonságban térhessen haza. A szükséges védőfelszelésekből pedig megéri a drágább kategória mellett dönteni, ez ugyanis anyagösszetételét és kialakítását illetően megfelelő minőséget képvisel.