Valentin-nap: történet és hagyományok

Manapság már hazánkban is egyre többen ünneplik a Valentin-napot, mint a szerelem és a szeretet ünnepét. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy története egészen a római időkig nyúlik vissza, s Szent Valentin nevéhez köthető. A római pap nem volt hajlandó a kereszténységet feladni, s ezért Kr. u. 269, vagy egyes elméletek szerint 270 február 14.-én mártírhalált halt.

valentin nap

A nap egyébként a szerelmi sorsjátékoké volt, s Valentin a börtönből még üzent szeretteinek, hogy mennyire fontosak számára. Napjainkban a Valentin-napi ajándék már hozzátartozik a február 14.-éhez, a választáshoz pedig ahonapajandeka.hu remek döntésnek bizonyul.

Tovább a Valentin napról

Kr.u. 496-ban rendelte el Gelasius pápa, hogy Valentinra emlékezzenek az emberek, s így vált a február közepén levő nap a szerelmes üzenetek napjává, amikor virággal, csokoládéval, kis ajándékokkal kedveskedtek egymásnak az emberek.

Maga a Valentin-nap Juno tiszteletére adott ünnepségként vonult be a Római Birodalom történetébe, amikor az egyébként egymástól szigorúan elkülönítve nevelt fiatalok a február 15-én rendezett fesztiválon azzal a partnerrel tölthették idejüket, akik előző este kisorsoltak számukra. Az ilyen módon kialakult párokból a végén gyakran életre szóló kapcsolat, házasság lett.

II. Claudius császár idején véres harcok és még erőszakosabb toborzások történtek, s a szeretteiket féltő római férfiak hadseregbe kényszerítése miatt a császár eltörölte a házasság, jegyesség intézményét. Természetesen ez nem állhatott a szerelmesek útjába, és Szent Valentin pap adta össze az ezt igénylőket teljes titoktartás mellett.

Az Egyesült Államokban komoly hagyománya van az ünnepnek, és nem csak a posta bonyolít tetemes forgalmat ekkor, hanem a kereskedők is. Napjainkra már kontinensünkön is elterjedt a szokás, hogy e napon a szerelmesek megajándékozzák egymást. Bár sokan kétkedve fogadják, hogy a szeretet ünnepeként is számon kellene tartani a Valentin-napot, mégis, egyre többen vannak, akik a karácsonyhoz hasonlóan apró ajándékokkal kedveskednek nem csak partnerüknek, hanem szeretteiknek is.

Miként egyetlen szokás, így a Valentin-nap sem maradhat el anélkül, hogy köré ne épültek volna különféle babonák, néphagyományok, melyek eligazítást nyújtanak arra vonatkozóan, hogy mi várható szerelmi téren. Lássunk most néhányat ezek közül a hiedelmek közül!

A Valentin-nap előtti éjszakán temetőben járva a leendő férjet láthatták meg a fiatal lányok. Hasonló látomás volt várható az álomban, ha a párna alá babérlevelet helyeztek.
Az ilyen módon kiszemelt jelölt elcsábítására is számos ötlettel szolgált a néphagyomány. Ezek közül csupán egy volt a kilenc maggal rendelkező alma elfogyasztása, majd a magok férfi zsebébe csempészése. Ha a fiú lábnyomát a hóból, vagy sárból fel tudták venni a lányok, és azt a küszöb alá helyezték, már csak az volt a feladat, hogy valamilyen módon a házba csalogassák őt, s a szerelem szinte garantált volt.
Valentin-napon a félbevágott alma magvainak száma megjósolta azt is, hány gyermek várható majd a jövőben.

A szerelmesek napján meglátott madár arra utalt, hogy szegény, vagy gazdag lesz-e a jövendőbeli. A veréb szegénységet, de ugyanakkor boldogságot jelentett, míg a tengelice tehetős férfira utalt.

Ami sokkal hétköznapibb a korábbi babonánkál, az a Bálint-napi reggeli csók szerencsét hozó ereje, melyet betartani sem olyan nehéz a párkapcsolatban élők számára.
Hogy kizárólag a szerelmesek napja-e február 14.-e, vagy szeretteinkre is nagyobb figyelmet fordítsunk-e, azt döntse el mindenki maga, de annak ellenére is, hogy sokan giccses és eltúlzott ünnepnek tekintik, egyre többeket „megfertőz” a romantikus hangulat ez időtájt.