Téli hajápolás és bőrápolás kisokos

A hideg téli időjárás nagymértékben károsíthatja hajunkat, és bőrünket, ezért az évnek ebben a szakaszában több figyelmet fordítsunk arra, nehogy kiszáradjanak.

Hajunk természetes védelméért
Ha a szabadba tartózkodunk, mindenképpen legyen befedve a fejünk. A legpraktikusabb a téli hidegben a természetes alapanyagból készült kötött sapka viselése, ugyanis az nem csak meleg, hanem még szellőzik is. Azzal, hogy befedtük a hajunkat, védjük a hideg ellen, viszont ha nem szellőzik a sapka, akkor fő alatta a fejünk, mely hatására a fejbőrön található faggyúmirigyek intenzívebben működnek, és sokkal hamarabb zsírosodik a hajunk.

Téli hajápolás
Téli hajápolás nem csak hölgyeknek

Hajmosáskor a sampont nagyon alaposan öblítsük ki, különben a maradék sampon a hajunkra tapadva nem engedi azt fényleni, melynek a következménye, hogy a pikkelyes réteg nem tud lezárulni.

A zuhannyal egybekötött hajmosásnál ne használjunk nagyon meleg vizet, (forró zuhanyt), ugyanis a hő hatására sérül a hajunk, a fejbőrünk pedig kiszárad.

A hajmosás végeztével, még egyszer öblítsük át hajunkat langyos vagy hideg vízzel, így hajunk több nedvességet tud magába zárni, amitől fényesebbé válik.

Lehetőleg ne használjunk hajszárítót, inkább szoba hőmérsékleten magától száradjon a hajunk, azonban ha mégis szárítani vagy formázni szeretnénk, úgy azt a hajszárító alacsonyabb hőfokával tegyük.

Vizes hajjal ne menjünk a szabad levegőre!

Házi hajápolási fortélyok

A száraz felszálkásodott hajvégeket ajánlatos hat vagy nyolchetente levágatni, azért, hogy ne szálkásodjon tovább, illetve, hogy ápolt frizuránk legyen.

Két hajvágás között pedig házilag gondoskodjunk arról, hogy megfelelő ápolást kapjon a hajunk.

Kenjük be hajunkat olíva olajjal, hagyjuk hatni fél óráig, majd langyos vízzel alaposan mossuk ki. A haj csillogóbb, és kevésbé töredezett lesz.

A hajunkat, ha mézzel dörzsöljük be, egészségesebb lesz, de jó tudni, hogy a méz, szőkítő hatású, főleg ha egy pici citromlevet is keverünk bele. Kis idő múlva alaposan öblítsük ki, majd a szokott módon mossunk hajat.

Főzzünk teát csalángyökérből (forrástól számított 2 percig), ha kihűlt a tea, hajmosás után ezzel öblítsük át a hajat. Végezzük el minden hajmosás után, és hajszálaink a helyükön maradnak.

Hogyan védekezzünk a száraz bőr ellen?

Ha nagyon száraz bőrünk, csak naponta egyszer ajánlott zuhanyozni, és akkor távolítsuk el bőrünkről az elhalt hámsejteket (pl. testradírral). Lehetőleg minimális illatanyagú illatszereket, valamint zsírosabb, kifejezetten száraz bőrre kifejlesztett testápolót használjunk. Jót tesz a bőrünknek, ha fürdéskor bekenjük baba olajjal, vagy néhány cseppet bele csepegtetünk a fürdő vízbe.

Fokozott odafigyeléssel és a helyes megelőzéssel megvédhetjük hajunkat és bőrünket az időjárás káros hatásaitól.