Téli duguláselhárítási praktikák háziasszonyok számára

dugulaselhárítás házi módszerek

Dugulás az év bármely időszakában előfordulhat, évszaktól, az ingatlan állapotától függetlenül. A megelőzésre mellett vannak azonban olyan helyzetek, melyek fokozott odafigyelést igényelnek a lefolyókkal kapcsolatban. A lefolyo.hu duguláselhárító szakemberei a következőkben olyan könnyen megvalósítható házi módszereket ismertetnek melyek révén könnyen megszüntethetjük akár a makacs dugulásokat is.

Legyen az akár a karbantartás módszere, akár a kültéri csapok télre történő felkészítése, a megfelelő információk minden ingatlantulajdonos számára jól jönnek.

Duguláselhárítás kapcsán azonban a lefolyo.hu szakemberei szerint is érdemes tisztában lenni azzal, hogy a téli hónapokban nem csak a lefolyókat átjárhatatlanná tevő dugulások azok, amelyek akár sürgős beavatkozást is igényelhetnek, hanem a vízezetékek, locsolórendszerek is meghibásodhatnak, ha nem történik meg időben azok elzárása, a víz leengedése.

Hasonló a helyzet a hétvégi házak esetében a falakon belül, hiszen a fagypont feletti hőmérséklet ilyen ingatlanoknál nem biztosított. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy legtöbbször télen is akkor fordulunk szakemberhez, ha a konyhában, a fürdőszobában vagy a toalettben a nem megfelelő használatból eredően akad probléma. Bár odafigyeléssel és megelőzéssel sokat tehetünk a lefolyók épségéért, de tény, hogy a csövek elzsírosodása természetes folyamatnak tudható be. Lássunk most néhány olyan sarkallatos pontot, melyek mellett egyetlen háziasszony sem mehet el a mosogatás, vagy a mosás alkalmával!

Dugulások legfőbb okai

A konyha otthonunk azon helyisége, amely leginkább kitett a zsiradékok okozta kellemetlen helyzeteknek. Bár fagyási károktól itt nem kell tartanunk, sokkal inkább gondot okozhatnak a lefolyóba került ételmaradékok, valamint a túlzott mosogatószer használat. Ha már bekövetkezett a baj, legtöbbször előkerül a pumpa, valamint a boltok polcain sorakozó duguláselhárító vegyi anyagok.

Egyre többen vannak azonban, akik a természetes módszerek mellett döntenek, és inkább választják az ecet-szódabikarbóna párosítást, minthogy olyan termékekkel kísérletezzenek, melyek nem csak méregdrágák, de a környezetre, sőt, akár a lefolyórendszerre is károsak lehetnek.

Szódabikarbóna helyett választhatnak a háziasszonyok sütőport, konyhasót, de a bórax és a trisó is remekül alkalmasak még a makacs dugulások megszüntetésére is, és a hideg hónapokban is kitűnő választásnak bizonyulnak.

A kényes helyeken is van megoldás

A toalett és a fürdőszoba esetében hasonlóképpen bevethetőek az előzőekben említett anyagok, de arról az esetről sem szabad elfeledkezni, ha a hétvégi házat szeretnénk a télre felkészíteni. A wc fagytalanítása olyan elmaradhatatlan feladat, mellyel nem csupán a csészében keletkező fagykároknak vehetjük elejét, de felkészíthetjük a rendszert is a fagyos időszakra.

Mielőtt egy szivacs segítségével eltávolítaná a csészében levő vizet, mindenképpen öblítse át alaposan a csöveket, hogy a még esetlegesen benne levő wc papír ne száradjon oda azok falára, ezzel akár komoly dugulásokat okozva a későbbiekben. Miután eltávolította a vizet, ne lepődjön meg, ha némi csatornaszagot érez majd, hiszen a bűzzárás így nem megoldott. A tavaszi beüzemelés alkalmával örömmel tapasztalja majd, hogy sem fagyás nem történt, sem átjárhatatlan csatornával nem találkozik.

A fagyvédelem apró feladatnak tűnhet, de róla elfeledkezni semmiképpen nem érdemes. Ha pedig olyan ingatlanról van szó, melyet az év minden napján használ, s így a fűtés is megoldott, akkor csak a kertben levő rendszerekről kell gondoskodnia. Egyébként figyeljen oda arra, mi kerül a lefolyókba, a wc-be, és a sampont, mosogatószert, mosóport is mértékkel használja!

Takarítás alkalmával öntsön néha egy edény forrásban levő vizet a csapba, vagy válassza nagyanyáink már jól bevált természetes módszereit, és meglátja, a duguláselhárítás sokak által nem kedvelt feladataira a lehető legritkább esetben lesz szükség!

Egyéb dugulásokkal kapcsolatos tanácsokat a femina.hu oldalán is olvashat.