Tavaszi lomtalanítás

Segítséget nyújtunk ahhoz, mi az, amit érdemes kidobni és mi az, amit meg kell tartani a tavaszi lomtalanítás alkalmával. Mindenképpen tudjuk, hogy mik azok a tárgyak, amik szóba jöhetnek selejtezéskor, ilyenkor kell pár kérdést feltennünk.

A növények
beteg-e vagy egészséges, jók-e a fényviszonyok, elférnek-e még a lakásban, akadályoznak-e a közlekedésben, jó helyük van-e? Ha meggyőződtünk arról, hogy a növény nem a mi lakásunkba való avagy beteg, akkor a tavaszi lomtalanítás listájára elsőként írjuk fel.

Tavaszi lomtalanítás előtt tegyük fel magunknak a következő kérdéseket

A tárgy sérült, hibás, el van törve, el van rontva?
Ha igen, meg lehet-e csináltatni és megéri-e megcsináltatni? Nem szabad például egy régi tévére túl sokat áldozni, hiszen hasonló pénzért már lehet újat is venni.

Milyen érzelmek kötnek a tárgyhoz?
Ha pozitív, mert emlék, akkor feltétlenül tartsuk meg. Ha rossz érzéseket idéz és nincs valódi funkciója, akkor megválhatunk tőle. Ez egy kicsit közelít a feng-shui nézetekhez, itt pedig adott az időpont ennek gyakorlására is. Ha olyan tárgyak vesznek körbe, amik kellemesen érintenek, a mindennapjaink is nyugodtabban fognak telni.

A tárgy a tiéd, vagy valaki másé?
Nagyon kínos szituációkat tud szülni, ha egy már nem olvasott könyv a tavaszi lomtalanítás áldozata lesz, amiről később kiderül, hogy kölcsönkaptuk, esetleg könyvtári könyv. Ezért mindig gondoljuk át a tulajdonjogokat és csak akkor „lomtalanítsuk”, ha az valóban a miénk.

Mikor használtad utoljára?
Fontos szempont, hiszen ha ötévente egyszer vesszük hasznát, akkor is csak azért, mert unjuk, hogy ott áll, akkor valószínűleg érdemes kiselejtezni. Ha azonban gyakoribb – mondjuk néhány havonta használt – tárgyról van szó, át kell gondolnunk, mit fogunk kezdeni, ha már nem lesz ott.

Mennyire értékes?
Lehet, hogy érdemesebb feltenni egy aukciós portálra, feladni egy apróhirdetést vagy eladni egy releváns helyen, mint kidobni. Ilyenek lehetnek a festmények, bútorok, ruhák. Ha el nem tudjuk adni, de valamilyen jó célra fel tudjuk ajánlani, mindenképpen tegyük inkább azt.

Ez újabb kérdést szül: más tudná használni?
Mert adni jó. Ha pedig olyan tárgy van a birtokunkban, amit már nem használunk, de még működik, akár tökéletesen is, ha van a tavalyi divatból egy fél kollekciónk, amit már nem fogunk viselni, ha ki híztuk, a gyerek kinőtte, ha lefogytunk, rengeteg szervezetnek vagy embernek tudunk adományozni, ajándékozni. Az összes többi tárgy mehet a tavaszi lomtalanítás listájára.