Szmog tudakozó

A szmog a környezetszennyezés és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kialakult füstköd. Elnevezése az angol smoke (füst) és fog (köd) szavakból ered. Kétféle szmog típust különböztetünk meg, az oxidáló (fotokémiai), illetve a redukáló hatásút.

A környezet szennyezéséhez, ami elsősorban a városok levegőjét érinti, nagymértékben hozzájárulnak a közlekedés által kibocsájtott káros anyagok, a korszerűtlen fűtési berendezések és az ipari tevékenységet folytató gyárak nagyüzemek.

Oxidáló (Los-Angeles) típusú szmog

Az oxidáló típusú szmog esetében a levegőben található közlekedés által kibocsájtott káros anyagok, mint a szénmonoxid, nitrogén-oxid, és a szénhidrogének az UV-sugárzás hatására fotokémiai reakciókat váltanak ki, (ezért még fotokémiai szmognak is szokták nevezni.) melynek következtében ózon, nitrogén dioxid, salétromsav, hidrogén-peroxid, valamint aldehidek keletkeznek. Kiemelt veszélyt jelent a növényekre, illetve az emberek és az állatok szervezetére egyaránt, ha az ózon színt megemelkedik, ugyanis az ózon belélegzése különböző mértékű irritációt vált ki a légutakban, van, akinél csak köhögési ingert vált ki, de van, akinél asztmás rohamhoz vezet. Az ózon jelenléte előidézhet még fejfájást, tompalátást, és a koncentrálóképességet is negatív irányba befolyásolhatja. Az oxidáló típusú szmog kialakulásához alacsony páratartalom, 25-35°C közötti hőmérséklet szükséges, illetve, a szélsebessége a 2m/órát ne haladja meg. Oxidáló típusú volt az 1940- es években Los Angelesben kialakult szmog. Hazánkban először 1985-ben észleltek ilyen szmogot.

Redukáló (London) típusú szmog

A redukáló típusú szmog kialakulásában nagymértékben közrejátszik a fosszilis tüzelőanyagok, főként szén nagymennyiségű felhasználása. Elégetésük végtermékeként ugyanis korom keletkezik, amely a szálló porral keveredve, fokozza a levegőben a kondenzációs magok szaporodását, illetve nagymértékű kén-dioxidszennyezést idéz elő. A redukáló elnevezés a korom redukáló hatásából ered, míg a London elnevezést a gyakori előfordulási helyéről kapta. A redukáló típusú szmog kialakulásához a légszennyezettség mellett, magas légnyomás, és páratartalom, -3-+5°C közötti hőmérséklet, illetve szélcsendes időjárás szükséges. Ez a típusú szmog is asztmás megbetegedéshez vezethet, de súlyosabb esetben tüdő ödémát okoz. Londonban igen erős redukáló szmog 1952 decemberében volt, ekkor 5 napon keresztül füstköd lebegett a város felett.