Súlyos károkat okozott a rekord erejű szél

2010. december 9-én csütörtök reggel rekorderejű szelet mértek a Kab-hegyen. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a széllökés erőssége megközelítette a 172 kilométert óránként, a magyarországi Bakonyban található 599 méter magasságú Kab-hegyen. Ezzel megdőlt az eddigi 165 kilométeres magyarországi szélrekord, melyet 2010 májusában szintén a Kab-hegyen mértek.

A rekorderejű szél az egész országon végig söpört, ezért az ország több pontján is a narancssárga riasztás volt érvényben, amit azonban az esti órákra már feloldottak, mivel a széllökések ereje késő délutánra már sehol nem haladta meg a 65 kilométeres óránkénti sebességet. Az OMSZ közlése szerint a hét hátralévő napjain is szeles idő várható, azonban ilyen rekord erejű szélre már nem kell számítani. A következő héten az előrejelzés alapján erős lehűlés következik, napközben sem emelkedik 0 foknál magasabbra a hőmérő higanyszála, éjjel pedig akár -10 fokig is lehűlhet a levegő, erős légmozgásra azonban nem kell számítani.

Az egész ország területén pusztított az orkán erejű szél

Fodor Zoltán meteorológus tájékoztatása szerint az ország legtöbb pontján 70-85 kilométer/ órás szélerősséget regisztráltak, Budapesten 83 kilométeres széllökést is mértek. Mivel az erős szél mellé, sok helyen csapadék is társult, így a szél okozta károk mellet, még az esőzések is sok helyen gondot okoztak.

A Balaton vízszintje 126 centiméterre nőtt, megdöntve ezzel az eddigi vízszint maximumot, ráadásul a rekord erejű szél még tovább emelte a víz szintjét 20-25 centiméterrel, melynek következményeként a Balaton több ponton is kiöntött. Elárasztotta többek között Balatonfenyves utcáit, telkeit, több százmillió forintos kárt okozva.

Baranya, Veszprém, tolna, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a hatalmas erejű szél miatt kidőlt fák okozták a legnagyobb gondot, sok esetben akadályozva a közúti közlekedést. Egy esetben a vasúti forgalmat kellet leállítania a Murakeresztúr és Őrtilos között szakaszon, mert a fa a felső vezetékre dőlt rá. A kidőlt fák mellett a megrongálódott tetők jelentettek még problémát valamennyi megyében. A legtöbb teendőjük Pécsen volt a tűzoltóknak, ugyanis a kidőlt fák és a megrongálódott tetőkön kívül egy tűzfal is leomlott.

A tűzoltókat 250 esetben riasztották

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról tájékoztatott, hogy az ország területén áthaladó rendkívüli erősségű szélvihar okozta problémák megoldásához este 6 óráig 250 esetben riasztották a tűzoltókat. 110 esetben kidőlt fák miatt, 100-szor víz kiszivattyúzásához, míg 40 esetben az épületekben keletkezett károk elhárításához vették igénybe a tűzoltók segítségét.

Több ezer háztartásban nem volt áram

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az orkánerejű szél miatt 7 ezer háztartásban nem volt áram, de Veszprém megyében is akadt műszaki hiba. Az esti órákra mindkét helyen sikeresen elhárították a hibát. Ábrahámhegyen egy lakóházra dőlt rá egy villanyoszlop, míg Tapolcán a villanyvezeték szakadt le, mert rázuhant egy fa. Áramkimaradás volt még Somogy megyében, itt 740 ember maradt áram nélkül.