Dobogókő sípálya és szállás lehetőségek

Dobogókő Pest megye és Komárom-Esztergom megye határán a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján, 700 méter tengerszint feletti magasságon található. A kirándulók és a síelést kedvelők kedvenc üdülőhelye. A sípályák a Dobogókő nagy parkolójától kb. 700 méteres távolságra lévő Zsindelyes büfétől indulnak, és elérik a 2,2 km hosszúságot. Az 1-es sípálya 980 méter hosszú, a tengerszint feletti magassága 522-től 700 méterig terjed, a szintkülönbség eléri a 178 métert. A sípályákhoz a feljutást 2 sífelvonó segíti.

Amennyiben a hójelentés megfelelő hóviszonyokat mutat, a liftek reggel 9 órától, délután 16 óráig üzemelnek, a sípálya melletti erdőben található nyomvonalon. A tányéros sífelvonó, és a nyomvonal nagy része 6 évvel ezelőtt lett felújítva. Lényeges megemlíteni, hogy két ideiglenes kiszálló hely is kialakításra került, mégpedig a felvonó 1/3 és a 2/3 részénél. Az ideiglenes kiszálló hely azok számára jelent előnyt, akik kezdők vagy kevesebb gyakorlattal rendelkeznek, mivel a sípálya felső 150 métere igen meredek, oda csak gyakorlott síelőknek ajánlott felmenni. Az ideiglenes kiszálló helyről egy keskeny erdősávon át el lehet jutni a sípályára, s ha a hójelentés is ideális hóviszonyokat mutat, akkor alacsonyabb szintről is meglehet kezdeni a lesiklást. Az átjárókat mindaddig bárki szabadon igénybe veheti, amíg az előírásokat betartja, miszerint csak a kiszálló helyeknél lehet a nyomvonalról elmenni, a vonszoló rudat lassan kell elengedni, (egyébként balesetveszélyes) illetve tilos a felvonó alatti részen szlalomozni.

Lőrinc László a dobogókői sípályát üzemeltető cég vezetője elmondása szerint szeretnék, ha Dobogókő az ország egyik legfejlettebb sportközpontja lenne. Első lépésként 2004 év végén vásároltak használtan egy olasz hótaposógépet, melynek használatával, összetömörítve a havat, akkor is lehetőség van a síelésre, ha kevés hó esett.

Külön szánkópálya

Külön kijelölt lejtő áll a szánkózni vágyók rendelkezésére, az első parkoló melletti erdős területen. A többi sípálya szánkózás szempontjából balesetveszélyes.

Dobogókő megközelítése

Gépjárművel: Budapestről a 11-es főúton haladva a Pomázi útvonalon, – Esztergom vagy Pilisvörösvár irányából.

Autóbusszal: A Volán távolsági járataival, – az esztergomi helyi járatú 9-es autóbusszal, – a Pomázi Hévtől, illetve az Árpád-hídtól induló menetrendszerinti járatokkal.

Turista és sífutó útvonalak

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja gyalog minden irányból megközelíthető többek között Esztergomról, Szentendréről, Pomázról. Pilisvörösvárról Dobogókőre turista útvonal vezet.

Szálláslehetőségek és vendéglátás

A Makovecz zsindelyes ház a sípálya tetején helyezkedik el, ahol melegkonyhás büfével, és kandallóval várják az átfázott vendégeket.

A Platán Panzió Budapesttől 30 percre a tölgy, bükk, fenyőerdők ötvözeténél a Pilis hegység csúcsán helyezkedik el. A panzió 11 szobával és 3 luxus apartmant tartalmazó Erdei Villával várja az ide látogató vendégeket. A panzió szobái az eltérő igényekhez igazítva vannak kialakítva.