Bánkút sípálya és szálláshelyek

Bánkút a téli tömegsport kedvelőinek paradicsoma, Magyarország sí centrumának is nevezik. Észak- Magyarországon a Bükk-fennsík északi részén 780-930 méter tengerszint feletti magasságon a Bükki Nemzeti Park részeként helyezkedik el.

Síbérlet ára 1 napra 2010/2011-ben főszezonban: 4000 Ft.

Bánkúton 8 sípálya található, melyeken a hójelentés szerint sokszor decembertől március végéig megmarad a különböző vastagságú hóréteg. A sípályákat hóágyúk és hótaposó gépek használatával tartják karban. A 8 darab sípálya együttes hossza 3 km, az egyes pályák közötti szintkülönbség pedig a 150 métert is elérheti. A lesikló pályák különböző nehézségi fokozatúak, 6 sípálya nehéz és közepes, míg 2 sípálya könnyű, úgynevezett tanulópálya. A zavartalan síelést 9 lift működése segíti elő, 4 húzó, 4 toló karos sífelvonó és egy „bébi lift” (kezdő síelők számára) melyeket a Bánkúti Sí Klub üzemeltet. A sífelvonók kapacitása 2000 fő/óra. Síszezon idején, amennyiben a hójelentés is ideális hóviszonyokat mutat, a hétvégeken 9 és 17 óra között mindegyik sífelvonó üzemel, míg hétköznapokon 9 és 16 óra között az igényektől függően (általában 1-2 lift) működnek a sífelvonók. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van kivilágított pályákon síelni, este 21 óráig.

Amatőr versenyek

Azok a télisportrajongók, akik szeretnék összemérni tudásukat egymással, lehetőségük van különféle amatőr versenyekre, mint pl. síelés, snowboardozás. A szánkózni vágyók pedig igénybe vehetik a leválasztott szánkópályát.

Sífutás

Bánkúton a Bükk-fennsík legcsodálatosabb részén van mód sífutásra, melyhez három kijelölt sífutópálya áll rendelkezésre, melyek a Csalánosi parkolóból kiindulva, ugyanide érkeznek vissza. A pályák 3,5-8 km-es hosszúságúak, jelzéssel vannak ellátva és jól karban tartottak.

A Bánkúti Sí Klub egyéb szolgáltatásai

Síoktatás, sí, snowboard szerviz és kölcsönző, kerékpárkölcsönző, csomagmegőrző, hegyi mentőszolgálat, elsősegélynyújtás, étterem, büfé, camping, turistaszállás.

Bánkút megközelítése:

Gépkocsival: a 3-as számú főúton Miskolcig, – Lillafüred- Ómassa irányába a pisztrángos telepet érintve a szerpentinen keresztül Bánkútig, illetve a Miskolc – Lillafüred – Szentlélek – Bánkút útvonalon.

Autóbusszal: Nincs menetrendszerinti buszjárat. A Miskolc Városi Közlekedési Rt. 15-ös jelzésű helyi autóbuszjárata közlekedik Ómassáig, innen gyalog 5 km Bánkút a sárga + turistajelzésen. Síszezon idején Miskolcról Bánkútra sí buszok közlekednek.

Szálláshelyek

A Fehér Sas Panzió 2010. december 27-től várja a pihenni vágyókat a bánkúti sípályák szomszédságában. A panzió a Bükki Nemzeti Park határán, 900 méter magasan, nyugodt csendes tiszta levegőjű környezetben helyezkedik el.

A Hunguest Hotel Palota, Miskolctól 10 km-re Lillafüreden található. A 4 csillagos szálloda Lillafüreden a Bükk hegység keleti részén, festői szépségű környezetben 129 db szobával, és többek között étteremmel, drinkbárral, sörözővel, fitneszteremmel, medencével, bowling pályával várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.