Síbox tetőcsomagtartó választás

A modern síbox tetőcsomagtartó megoldások roppant kényelmes és praktikus csomagszállítást tesznek lehetővé, mégsem egyszerű a választás. Összefoglaljuk, mire kell figyelni, ha saját csomagtartót vásárolunk.

Itt a tél, sokan utaznak telelni. Ha az egész család utazik, gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy a sok csomag elférjen egy átlagos gépkocsiban. Ilyen esetekben jelent tökéletes megoldást a síbox tetőcsomagtartó. Ma már számos helyen kölcsönözhetünk ilyen csomagtartót, de ha nem szeretnénk minden egyes alkalommal pénzt kiadni e célra, megéri sajátot vásárolni. Pontosabban fogalmazva csak akkor éri meg saját tetőcsomagtartót vásárolni, ha jól választunk.

A bevásárlóközpontokban és az autósboltokban kapható olcsó termékek számos hiányossággal rendelkeznek, amelyek ismeretében már mérlegelnünk kell, nem adnánk-e kicsit többet egy megfelelő minőségű termékért. A legtöbb esetben a probléma forrását a rendkívül silány minőségű hevederek és rögzítőszíjak képezik; annak tekintetében, hogy az alsó árkategóriás síbox tetőcsomagtartók sem nevezhetők filléres terméknek, elvárható lenne az ilyen jellegű alkatrészek kielégítő minősége – mondja a fekmester.hu megkérdezett szakembere.

A szakember szerint a vásárlást, illetve a kiválasztást érdemes a forma figyelembevételével kezdeni. Nem feltétlenül ez a legfontosabb szempont, de mindenképpen a legegyszerűbben vizsgálható. Mindenképpen érdemes tudni, hogy a tetődoboz felszerelésével megnövekszik a gépkocsi légellenállása. Ennek mértékét jelentősen alakítja a doboz formai kivitelezése. Ettől függően kisebb vagy nagyobb mértékben megnő a gépkocsi fogyasztása és felerősödik a menetzaj is. Érdemes tehát olyan dobozt választani, ami áramvonalas kialakítással készült.

A következő fontos tulajdonság a vízállóság. Azt gondolnánk, hogy ez kötelező tulajdonság minden egyes termék esetében, de a nem megfelelően kialakított tetőcsomagtartók sajnos beázhatnak. Ez rendszerint a hiányzó tömítőszalagnak köszönhető, de egyes termékek vízhatlansága ezek hiányában is megfelelő. Sajnos a legjobb szándékkal megáldott eladó sem fog tudni tökéletes jellemzést adni a csomagtartók vízhatlanságáról, de mindenképpen érdemes keresni az erre vonatkozó információkat, akár a független teszteket is.

A továbbiakban érdemes figyelni a tetőcsomagtartó kezelhetőségét. Különösképpen azt érdemes megvizsgálni a vásárlás előtt, hogy a kiszemelt termék felszerelése, összeszerelése és zárása mennyire kényelmes vagy épp mennyi bosszúságot okozhat. E téren mutatkozik a leghatározottabb különbség az olcsó és a némileg drágább termékek között.

Rendkívül fontos a síbox tetőcsomagtartó rögzíthetősége. Erről érdemes kicsit körültekintőbben is szólni, hiszen alapvetően meghatározzák az utazás biztonságát. A tetőcsomagtartó elmozdulása kétféle irányban lehetséges: előre és oldalra. Az előre történő elmozdulás satufékezés esetén fordulhatna elő; szerencsére az ilyen jellegű problémáktól nem kell tartanunk az olcsóbb termékek esetében sem, az oldalirányú elmozdulás azonban már okozhat problémát. Egyes tetőcsomagtartók nagy sebességnél történő hirtelen irányváltásnál oldalra mozdulhatnak. Szélsőséges esetben ez akár balesetveszélyhez is vezethet. Mindezek fényében a szakértők azt ajánlják, hogy a kiválasztásnál szenteljünk figyelmet a rögzítés minőségére; nagy terhelés esetén sajnos a síbox tetőcsomagtartó rögzítőfülei akár el is téphetik a szíjakat, ezzel komoly balesetveszélyt idézve elő.