Sárga riasztás

Az első szintű, a sárga riasztás, melybe azok az időjárási viszonyok tartoznak bele, amelyek gyakran előforduló időjárási események, csak a megszokottnál nagyobb veszély jelenthetnek.

Viharos erejű szél

Sárga riasztás esetén a szél ereje viharossá fokozódik, ami azt jelenti, hogy az erősebb széllökések a 60 km/ órás sebességet is túllépik, azonban a 90 km/h-t nem haladják meg. Ez a viharos szél már megbonthatja a házak tetejét, és gyengébb fákat is kitörhet.

Zivatar jégesővel, csapadékkal

Sárga riasztás lép életbe, akkor is, ha olyan gyenge vagy közepes erősségű zivatar várható, amelyet 60km/órát meghaladó széllökés, vagy jégeső, vagy gyorsan lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék kísérhet. Ezek a veszélyes időjárási jelenségek egymástól függetlenül is különböző erősségben kísérhetik a zivatart. A csapadék mennyiségét tekintve, az is veszély helyzetet jelenthet, ha 30 mm-nél nagyobb mennyiségű eső hull le, igen rövid idő alatt viszonylag kicsi területre, ráadásul még a környezeti feltételek is adottak egy lehetséges árvíz kialakulásához.

Gyenge ónos eső, ködszitálás

A bizonyos területeken előforduló gyenge ónos eső vagy a gyenge ónos ködszitálás is a sárga riasztás alkalmazását indokolja, ugyanis ha a lehullt ónos eső olyan felszínre érkezik, amelynek hőmérséklete 0 fok alatt van, akkor azon kevesebb, mint 1 mm vastagságú jégréteg képződik, s ez által a terület csúszóssá, balesetveszélyessé válik.

Télen közepes erősségű havazás, hózápor

Havazás esetén akkor lehet indokolt a sárga riasztás, ha közepes erősségű havazás várható, de az nagy kiterjedésű területet érint, vagy csak egy-egy területen fordul elő, de ott hózápor formájában néhány óra alatt, akár az 5 cm-t is eléri a hó vastagsága, illetve erős, viharos szél kíséretében jelentkező hófúvások esetén. A közlekedést igen megnehezítik ezek az időjárási viszonyok, a látótávolság csökkenése miatt.

Sűrű ködképződés

Fontos a ködképződés mértéke is, sárga riasztásra akkor van szükség, ha az utakon a látótávolság 250 méter alatt van, ekkor sűrű ködről beszélünk, ami igen megnehezíti a közlekedést, és a tájékozódást.

Magyarországon, az egész ország területén sárga riasztás volt érvényben, februárban 27-én szélvihar, míg május 11-én felhőszakadás miatt.