Piros riasztás

A harmadik veszélyességi szinthez azok az igen ritkán előforduló időjárási jelenségek tartoznak, amelyek kiemelt anyagi károkat okoznak, és gyakran emberi életeket tesznek kockára. Piros riasztás esetén, saját biztonságunk és értékeink megóvása érdekében, fontos minden esetben a hatóságok utasításait követni.

Szélvihar, orkán erejű szél

Piros riasztás lép életbe, nagyon erős, orkán erejű viharok esetén, ahol a széllökések erőssége nagyobb 110 km/h-nál. Az ilyen erős szél, épületeket rombol, nagyobb fákat tör ki, és komolyan veszélyezteti az emberéletet.

Viharos szél csapadékkal

Heves zivatarok kialakulása esetén, amelyet nagy mennyiségű csapadékhullás kísér, a vihar ereje meghaladja a 90 km/h-s szélsebességet, vagy nagyméretű jégdarabok esnek, és ráadásul a heves zivatar több területet is láncszerűen érint, akkor indokolt a piros riasztás alkalmazása. Egy 2 cm-nél nagyobb jégdarab kb. 100 km/h-s sebességgel csapódik a felszínre, s mivel jégeső formájában hull le, igen jelentős károkat, és akár életveszélyes sérüléseket is okozhat. Az erős szél fákat törhet ki és épületek szerkezetében tehet kárt.

Fontos a záporok, zivatarok kapcsán lehulló csapadék mennyisége is, ugyanis ha rövid idő alatt több területen is minimum 50, de inkább 100 mm eső esik, és a környezeti feltételek adottak egy lehetséges árvíz kialakulásához, akkor sajnos erre számítani is lehet. Amennyiben a csapadék ónos eső formájában, nagyobb területeket érint, és ebből minimum 5 mm vastagságú jégréteg képződik, szintén a piros riasztás lép életbe, mert az utak jégpályává alakulva, nehezítik és veszélyessé teszik a közúti és vasúti közlekedést egyaránt.

Télen erős havazás, hófúvás

Havazás esetén, akkor lép érvénybe a piros riasztás, ha a viharos szél 50 cm-nél lényegesen magasabb esetleg több méteres hótorlaszokat okoz.

Magyarország középső és keleti részén, több régióban is piros riasztás volt érvényben 2010.augusztus 16-án, heves zivatarok, és jégeső veszélye miatt.