Orkán

Az orkán, pusztító erejű viharos szél, melynek sebessége 100 km/h fölött van.

A szél sebességének mérésére Francis Beaufort brit admirális 1805-ben egy úgynevezett tapasztalati skálát hozott létre, melyet róla Beaufort skálának neveztek el. A tapasztalatait a szél viselkedésének megfigyeléséből szerezte és nem méréseken alapszik. A szél erősségét, ami a levegő mozgásának a sebességét jelenti, 12 fokozatban határozta meg a szél által előidézett természeti jelenségek alapján. A szél sebességének meghatározására a meteorológiában a m/s mértékegységet alkalmazzák, míg a hétköznapi életben inkább a km/h kifejezést használják.

A 100 km/ óra feletti szélsebesség a Beaufort skálán a 11-es erősségű fokozatba tartozik, és az orkán elnevezést kapta. Az orkán erejű szél hatalmas pusztításra képes, megbontja az épületek tetejét, rombol, fákat dönt ki, erdőket tarol le, de az emberéletet is veszélybe sodorja. Az orkán erejű szél tengerpartok és folyók közelében még nagyobb veszélyt jelent, mert a víz hullámait felerősíti, és maga előtt tolja a part irányába a hatalmas mennyiségű vizet. A felerősödött hullámok pedig, ha a partvidék belső területére is eljutnak, semmit sem kímélnek, ami az útjukba kerül.

Az orkán pusztítása

1962-ben Németországon orkánerejű szél haladt keresztül.
1962-ben az Elba folyó torkolatától kiinduló orkán, a szárazföld irányába terelte az áradó folyó vizét, átszakította a gátakat, mellyel hatalmas pusztítást, és 315 ember halálát okozta.

Magyarországon 2010 júniusában, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több településen is orkán erejű szél pusztított. Balkányban 30-40 perc alatt szinte az egész környéket romba döntötte, letépte a háztetőket, de volt ahol az egész utcát a földdel tette egyenlővé.

Hajdú-Bihar megyén is söpört végig hurrikán, áramkimaradást és hatalmas károkat okozva Hajdúhadház, Hajdúböszörmény és Téglás térségében. Háztetőket tépett le, volt ahol még a gerendát is megbontotta, szinte minden második ház megsérült. Az útmentén tövestől csavarta ki a fákat. Tégláson súlyos személyi sérülés is történt.