Narancsriasztás

A második szintű a narancsriasztás. Ezt a fokozatot olyan időjárási jelenségek esetén léptetik életbe, amelyek személyi sérülésekhez, balesetekhez, vagy jelentősebb anyagi kárhoz vezethetnek.

Erős viharos szél

Indokolt a narancsriasztás olyan erős viharok esetén, ahol a széllökések ereje 90-110 km/ h között van. Ez a viharos szél, már jelentős kárt tehet a házak tetőszerkezetében, nagyobb fákat tud kidönteni, balesetveszélyes helyzetet idézve elő.

Heves zivatar, sok csapadékkal

Kevés helyen, de kialakulhat olyan heves zivatar, mely szükségessé teszi a narancsriasztás alkalmazását. Ebben az esetben nagymennyiségű csapadékra és viharos, esetenként orkán erejű szélre lehet számítani. Helyenként még 2 cm nagyságú jég is eshet.

Lényeges szempont a lehulló csapadék mennyisége. Abban az esetben, ha záporból vagy zivatarból adódóan minimális idő alatt olyan mennyiségű eső esik, ami meghaladja az 50 milliméter magasságot, szükséges a narancsriasztás. Környezettől függően árvízveszély is elő állhat. A csapadék másik veszélyt okozó formája az ónos eső (itt már huzamosabb ideig tartó ónos esőről van szó), ami akkor keletkezik, ha a leeső ónos csapadék olyan felszínre hull, melynek hőmérséklete fagypont alatt van. Ekkor jegesedés jön létre, a jégréteg vastagsága több mm is lehet, és a közlekedési utak jégpáncéllá, és ez által kiemelten veszélyessé válnak.

Télen erős havazás viharos széllel

Havazás esetén egyrészt akkor adnak ki narancsriasztást, ha minimum 5 cm vastagságú hóesés várható néhány óra alatt, vagyis erős havazásra van kilátás, másrészt, ha a porhót még nagyon erős, esetleg viharos erejű szél is kíséri, ráadásul fagypont körüli a hőmérséklet, és hófúvások, melynek következményeként legalább 30 cm-es hótorlaszok keletkeznek. Ilyenkor a közlekedés nehezített, az útviszonyok és a látótávolság miatt.

Hazánkban május 25-én az egész ország területén narancsriasztás volt érvényben, mert néhol felhőszakadásra, viharos szélre és jégesőre (2 cm-nél nagyobb jégdarabokkal) számítottak.