Monszun

A monszun olyan szélfajta, amely hasonló a tengerparti szélhez, csak egy adott évszakon belül akár 180°-os irányváltoztatásra is képes, mely által a hatása lényegesen nagyobb területen érezhető. A monszun keletkezését részben a szárazföld levegőjének, részben az óceánok vízfelszínének a hőmérséklete befolyásolja. A monszun a nevét az arab mausin szóból kapta, melynek jelentése évszak, és nem a csapadékozást értik a monszun kifejezés alatt, hanem az évszakos szélirány változását. A monszun széljárás következtében a kontinens levegője gyorsabban melegszik fel, illetve hűl le, mint az óceánok vize, ezért a szél a nyári időszakban az óceánok irányából fúj a szárazföld felé, esőt hozva, míg a téli időszakban a kontinens felől az óceán irányába fúj, száraz szelet eredményezve.

Jellemzően kéttípusú monszunt különböztetünk meg.

Trópusi monszun

Kialakulásának oka a passzát szél irányának eltéréséből adódik. Leggyakoribb keletkezési helye Délkelet-Ázsia valamint a Hindusztáni-félsziget. Ezekre a területekre három évszak jellemző. A nyarat a sok csapadék és a fülledt meleg levegő, a telet száraz és meleg, míg a tavaszt forró és száraz időjárás jellemzi.

Mérsékelt övi vagy szubtrópusi monszun

Kialakulásukért a szárazföld és a tenger közötti felmelegedés különbség a felelős. Előfordulási területük a kontinensek keleti partvidéke, mely területeket a nyári időszakokban a nagy mennyiségű egyenlőtlen eloszlásban lehulló csapadék jellemzi. A téli időszak enyhe és száraz.

A Nyári monszun időszakában egy hónap alatt minimum 200-300 mm csapadék hull.

A monszun előfordulásának helyei

A leggyakrabban India és Délkelet-Ázsia területén alakul ki monszun időjárás, ami általában június és szeptember közé tehető. pl. Nyugat-Indiában 2010 júniusának második felében több hétig tartó monszun időszak következett be, ami az addigi szokásos csapadékmennyiség dupláját hozta.

Jellemző előfordulási terület lehet még, Ausztrália keleti része, Afrika délkeleti része, a Mexikói-öböl és a Közép Amerikai szigetvilág, a Paraná vidék, de akár az Amerikai Egyesült Államokban és Európában is kialakulhat monszun.