Mennyezeti lámpa trendek 2015

A tavaszi hónapokban ugyan egyre hosszabbak a nappalok, de ez korántsem jelenti azt, hogy az otthonokban használatos fények szerepe csökkenne. Egy ízléses állólámpa, vagy egy diszkrét fényt kibocsátó mennyezeti lámpa azonnal kellemes érzetet kelt a lakásba lépők számára, arról nem is beszélve, hogy este hat-hét óra körül már szívesen kapcsoljuk fel ezeket a melegséget, és természetesen megfelelő fényt biztosító lakberendezési eszközöket. De mégis milyen mennyezeti lámpa a trendi mostanság? A visszafogott stílus a menő, vagy bátran választhatunk feltűnőbb darabokat is otthonunkba? Az elter.hu által megkérdezett szakemberek szerint a mennyezeti lámpa választás alkalmával is érdemes azt az egészen egyszerű alapigazságot szem előtt tartani, miszerint mindig a helyiség lakberendezési stílusával harmonizáló típus mellett érdemes dönteni.

Több a puszta funkciónál

Már sok-sok évvel ezelőtt is felfedezték a mennyezeti lámpa nyújtotta lakberendezési értéket, tehát korábban sem kizárólag funkcionális szerep jutott ezeknek a kiegészítőknek. Természetesen ma is kultúra és társadalmi szokások függvénye, hogy mennyiben játszik szerepet a mennyezeti lámpa az egyes helyiségek teljesebbé tételében, vagy javarészt a funkcionális szempontokat tartják szem előtt az ingatlantulajdonosok a választáskor. A tapasztalatok azt mutatják, hogy döntéskor a megfelelő fényviszonyok biztosítása legalább olyan fontos, mint a design. Egy jól megválasztott mennyezeti lámpa alapvetően adja meg a helyiség stílusát, és akár a minimál berendezés, vagy a visszafogott színek is tökéletesen érvényesülnek egy mutatósabb darabbal.

Klasszikus és modern

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy a kiegészítők és a lakberendezési tárgyak beszerzésekor a fiatalos, modern irányzatot részesítik előnyben. Erre akkor is minden lehetőségünk meg van, ha világítástechnikáról van szó, hiszen a gyártók pontosan tudják, milyen irányba mozdul a kereslet, s kínálatukat ennek megfelelően igyekeznek alakítani. Fontos azonban, hogy ne csak kiragadjon egy Önnek tetsző darabot, hanem mindig lássa maga előtt, miként működik majd az a megszokott lakótérben. A modern mennyezeti lámpa kifejezetten rosszul tud mutatni a hagyományos, kissé talán antik bútorokkal berendezett nappaliban. Igaz ez akkor is, ha előnyben részesítjük a manapság népszerű babzsákot, színes bútorokat, hiszen egy klasszikus mennyezeti lámpa a legritkább esetben passzol mindezekhez. Abban az esetben viszont, ha hálószobáját szeretné különlegessé tenni, érdemes elgondolkodni a nagyobb darabokon, melyekkel egyedivé, és exkluzívvá varázsolható ez az intim helyiség.

Ne feledkezzen meg a kiegészítő világításról sem!

Bár kétségtelen, hogy a megfelelő fény biztosítása nélkülözhetetlen, de van úgy, hogy elegendő csak egy kis hangulatvilágítás is. Az asztali lámpa, az állólámpa, vagy a mostanság nagyon trendi süllyesztett világítás szintén remek választásnak bizonyulnak ahhoz, hogy otthonunkban mindig a megfelelő fényviszonyokat teremthessük. Legyen szó akár olvasásról, egy családi vacsoráról, vagy éppen a partnerrel töltött romantikus pillanatokról, a jól megválasztott világítás emeli a hangulatot, és jó hatással van a közérzetre is.