Korcsolya élezés és egyéb tanácsok

Hurrá, végre itt a tél! Sokan türelmetlenül várják, hogy felvegyék a korcsolyájukat és szabad idejükben csúszkálhassanak a jégen. Mielőtt elindulsz a korcsolyapályára, néhány hasznos szabályt érdemes tudnod és betartanod, akár versenyszerűen, akár hobbi szinten űzöd is ezt a szép téli sportot.

Korcsolya élezés fontossága
Korcsolya élezés fontossága

Lényeges, hogy korcsolyázáskor több rétegű, testhez simuló, sportos, kényelmes ruházatot viselj, lehetőleg mellőzd a nagykabátot. Ez azért fontos, mert így könnyebben tudsz mozogni. A zokni lehetőleg frottír anyagú legyen, hossza pedig legalább a korcsolyacipő száráig érjen. Jó, ha véded a derekadat, és a vesetájékot, ezért ajánljuk a derékmelegítő használatát is.

Első felvétel előtt

Jó-e a korcsolya mérete? A méret akkor jó, ha a lábujjaid és a korcsolya orra közötti távolság legalább 1 cm.

Felvétel előtt nem árt, ha korcsolyádon leellenőrzöd a fűzőt, illetve a csatot. Kellemetlen, ha korcsolyázás közben szakad el a cipőfűző, vagy esik le a csat.

A korcsolya pengéjének éle megfelelő-e? Ezt a következőképpen állapíthatjuk meg: fogjuk a korcsolyát úgy a kezünkbe, hogy az éle az ég felé nézzen, ezután a hüvelykujjunk körmét a korcsolya élének fektetve simítsuk lefelé az élen végig. Ha az él leszed a körmünkről egy kis réteget, akkor elég éles, azonban arra vigyázzunk, hogy ne sértse meg az ujjunkat.

Mikor időszerű a korcsolya élezés?

Aki rendszeresen korcsolyázik, és a jégen kívül élvédőt használ a cipőn, annak szezononként elég 1-2 alkalommal éleztetni a korcsolyáját. Természetesen élvédő használata nélkül többször is szükséges, mert a beton hamarabb kiveszi az élét, mint a jég.

Akkor is ideje megélezned, ha apró csorbák vannak a korcsolya élén, vagy le vannak az élek gömbölyödve.

A korcsolyák élezését mindig bízd szakemberre, ne próbáld házilag megoldani, mert a szakszerűtlen élezéssel többet árthatunk, mint használunk, ráadásul még többet is fizethetünk a plusz javítás miatt.

Korcsolya oktatás, soha sem késő tanulni

Sokan úgy gondolják, hogy korcsolyázni nem lehet nehéz, olyan egyszerű csúszkálni a jégen. Ám ha nem tanuljuk meg a helyes technikát, nem csak hamarabb elfáradunk, de könnyebben megsérülhetünk, és okozhatunk balesetet másoknak is, ezért érdemes szakembertől elsajátítani a korcsolyázás alapjait. A műjégpályák többségénél a szolgáltatások között megtalálhatjuk a korcsolya oktatást is.

Balaton

Amint tartósan nulla fok alatt marad a hőmérséklet, a Balaton partján egymás után nyitnak ki a jégpályák.

Mivel a természetes vizek balesetveszélyesebbek, mint a műjégpályák, ezért csak a kijelölt területeken ajánlott korcsolyázni. Itt ugyanis amellett, hogy biztonságos a jég felülete, sok esetben egészségügyi szolgálat is rendelkezésre áll az esetleges balesetek ellátására.

Kijelölt korcsolyaterületek találhatók többek között: Siófoknál, Tihanynál, Balatonfürednél, illetve Balatonalmádinál.

Mire figyeljünk a nyílt korcsolyapályán?

A jég vastagsága minimum 8 cm legyen, de még jobb a 12 cm vastagságú jégtakaró a biztonságos korcsolyázáshoz.

A jég akkor a legbiztonságosabb, ha homogén és nagyon jól átlátszik.
Az üreges jég – még ha át is látszik, – a legveszélyesebb, mert kicsi a teherbírása, vagyis könnyen beszakad. A part közelében, illetve a sűrű hó alatt vékonyabb a jégréteg. A nyílt vizeken sehol nem egyforma vastagságú a jég.