Klimaváltozás okai és következményei

A klímaváltozás egy természetes folyamat, amely a föld éghajlatának a változását jelenti. A klímaváltozás hatáskörébe tartozik az átlagos hőmérséklet, csapadék, a szélmozgás, de az éghajlat változékonyságának a bizonyos szintű módosulása is. A klímaváltozás történhet helyi vagy globális módon, de mindenképp huzamosabb időn keresztül fennálló és nagyobb mértékű éghajlatváltozás következményeként jön létre.

A klímaváltozás kialakulásáért részben a helyi vagy a regionális földrajzi feltételek (ez a kisebb mértékű), részben a földünket ért külső hatások, részben pedig az ember által előidézett tevékenységek a felelősek.

A Globális klímaváltozás lényege

A globális klímaváltozás földünk egész történelmi időszaka alatt jelen volt, tehát végig kísérte annak történetét. Sajnos az utóbbi időben végbement változásokért azonban elsősorban nem a természetet teszik felelőssé, hanem az emberi tevékenység folytatásából adódó negatív hatásokat (ezt nevezik üvegházhatású gázoknak).

A földet ért külső hatások, mint a napsugárzás bejut a föld légkörébe, majd a föld felszínéről a visszaverődése során fényből hőenergiává alakul át. A hőenergia egy része azonban nem tud kijutni a föld légköréből az üvegházhatású gázok „jóvoltából”, így felmelegszik a föld légköre, és globális klímaváltozás jön létre. Már az ember létezése előtt is megtalálhatóak voltak a légkörben üveghatású gázok, pl. vízgőz, metán, ózon, szén-dioxid, melyek nélkülözhetetlenek a földi élethez, azonban napjainkban az üveghatású gázok jelenléte nagymértékű növekedést mutat. Egy nemzetközi mérési adat szerint a Föld felszínének 0,65°C emelkedett az átlag hőmérséklete 1950 és 2003 között.

A globális klímaváltozás eredményeként a szélsőséges időjárási viszonyok előfordulási száma megszaporodik, melynek következményeként számos negatív hatás érheti a környezetet, az emberi szervezetet, és más egyéb élőlényeket is.

A klímaváltozást kiváltó okok

A klímaváltozás okai a helyi vagy a regionális földrajzi feltételek, pl. a hegyvonulatok a felhők áramlását gátolva teremtenek száraz időjárást, vagy a trópusi területeken a növények a fotoszintézis során a szén-dioxidot elnyelik. A tengerek és az óceánok képezik a levegő páratartalmának jelentős részét, és az élőviláguk is fontos szerepet játszik a szén-dioxid közömbösítésében. A földet ért külső hatások esetében a napsugárzás az elsődleges a klímaváltozás okai között. A legjelentősebb a klímaváltozás okai között az emberi tevékenység, mely igen sokrétű. Elsősorban a túlzott szén-dioxid kibocsájtás, mint a különféle járművek nagyszámú használata, (üzemanyaguk kibocsátásának a végterméke a szén-dioxid) és a nagy mennyiségű elektromos energia termelése vezet klímaváltozáshoz, de az állattartás, az aeroszolok használata, az erdők nagymértékű ki irtása, is a klímaváltozás okai között szerepelnek, növelve az üveghatású gázok jelenlétét a légtérben.

Következményei Magyarországon

Napjainkban is erősen tapasztalható, első sorban a szélsőséges időjárási hatások azok melyek a légszembetűnő változást hozták életünkben. Eltüntetek az átmeneti évszakok, úgymint a tavasz és ősz. Hatalmas sebességű szélviharok és jégesők pusztítanak utóbbi évek nyári időszakában. Tikkasztó nyarak és téli időszakokban pedig a nagy mínuszok jellemzik életünket. Az ezekkel járó sajnálatos természeti csapások, sajnos életünk szomorú része lett, az évenkénti árvizek pusztításai és olyan mértékű havazás és fagyás mely az áram szolgáltatást akár több napra is megszünteti főleg a zalai térségben.