Jelentős a Dunán levonuló árhullám

Péntek reggel, a Dunán levonuló árhullám a Duna felső szakaszán elhelyezkedő lakott területeket több helyen is elöntötte. Passauban az utcákat teljesen beborította a víz. A Duna Magyarországi szakaszán az árhullám előre láthatólag a jövő hét folyamán fog tetőzni.

A Duna, az Inn és az Ilz folyók találkozásánál található „három folyó városának” is nevezett Passaunak a főterét és környező utcáit teljesen elborította a víz péntek reggelre, a Dunán levonuló hatalmas árhullám miatt. A folyó némely német és osztrák szakaszán 4 méteres vízszintemelkedés is előfordult egy nap alatt.

Dél-Németország síkvidékein még a hó sem olvadt el teljes mértékben, és ezt tetőzte a szerdától lehulló nagy mennyiségű eső a Duna vízgyűjtőjén, valamint az olvadásból adódó hatalmas mértékű vízelfolyás. Az árhullám tetőzése a folyó osztrák szakaszán hétvégére várható, míg a jövő hét folyamán a Magyarországi szakaszt éri el a tetőzés.

Szombaton újabb esőzésre számítanak a Duna vízgyűjtőjén, de vasárnaptól keddig nem várható olyan mértékű esőzés, ami a jelenlegi árvíz helyzetet tovább ronthatná.

A Duna Pest megyei szakaszán, a számottevő lehulló eső, és a hóolvadás következtében lassú vízszintemelkedést tapasztaltak a vízügyi szakemberek. Az MTI tudósítása szerint a jövő héten, Budapesten az árhullám tetőzése elérheti a másodfokú készültségnek megfelelő szintet. A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdik a Csatornarendszer átvizsgálását, és szükség szerinti beállítását a folyó vízszintemelkedéséhez.