Jégeső pusztított hétfőn Zalában

Jégeső pusztított húsvét hétfőn a Zala megyei Liszón. A jégverés körülbelül egy óra hosszáig tartott, és borsószem nagyságú jégdarabok hulltak.

Pusztító jégeső, és zápor jellemezte húsvét hétfőn a kora esti órákban a Zala megyei Liszó időjárását. Nagyjából egy órahosszáig tartott a borsó nagyságú jégszemek hullása, melynek következtében a települést rövid idő alatt jégtakaró lepte el. A jég mellett jelentős mennyiségű csapadék (egy óra alatt körülbelül 40 milliméter) is hullott.

A jégverés és a heves zápor hatalmas károkat okozott a Zala megyében található Liszón. A jég a szőlők és a gyümölcsfák nagy részét elverte, a település csatorna rendszerét pedig megrongálta. A heves zápor következtében a közeli dombokról nagy mennyiségű sár került az utcákra és a vízelvezető árkokba, melyet még kedden a délelőtti órákban is takarítani kellett.

Novák Csaba, Liszó polgármestere arról nyilatkozott, hogy a lezúduló jég által, a vízelvezető árokban okozott kár mértéke 6-7 millió forintra tehető, részben az árkokba zúdult hordalékok, illetve sár miatt, részben pedig a mederlapok eredeti helyéről történő kimozdulásából adódóan.

Liszón a település vízelvezető rendszerét idén márciusban helyezték üzembe, most azonban anyagi segítségre van szükség a megrongálódott rendszer helyreállításához, melyet vis maior támogatásból szeretnének megvalósítani.