Hólánc a nehéz időkben

A téli időszakban, ha a zord időjáráshoz havas, jeges útviszonyok is társulnak, már nem elegendő csak magában a téli gumival felszerelni gépjárművünket, ugyanis a fagyott útfelszínen a téli gumik nem tudnak kellően stabil úttartást biztosítani járművünknek. Ahhoz, hogy fagyott úton kanyarodásnál vagy fékezésnél se veszítsük el uralmunkat a jármű felett, sok esetben szükségszerű a hólánc felszerelése is, mert a hólánc úgymond belekapaszkodik a jeges útfelszínbe.

A hóláncot általában a meghajtott kerekekre szokták felszerelni, de vannak eltérő vélemények, miszerint a gépjármű akkor teljesen stabil fagyott úton is, ha a hólánc mind a négy keréken rajta van. Arra figyeljünk oda, hogy lehetőleg időben szereljük fel, mielőtt még komolyabb fennakadás történne, ha viszont hosszabb távon száraz, hótól mentes út várható, ne legyen a kerekeken hólánc, mert amellett, hogy a lánc megsérül, még a futómű és a gumik is nagymértékben károsodnak.

hólánc
Hólánc használatának fontossága

Érdemes olyan hóláncot választani, amelyen a futófelületen hosszirányban is (pl. rombusz mintázatú) található lánc.

Hólánccal felszerelt gépjárművel maximum 50 km/órás sebességgel szabad közlekedni!

Tervezzünk hosszútávra

Már néhány ezer forintért is tudunk hóláncot vásárolni, de sok esetben számíthatunk arra, hogy az olcsóbb ár egy rosszabb minőséggel párosul. Ajánlott inkább jelentősebb összeget fordítani a hóláncra, hiszen a jobb minőségű hóláncokkal hosszú időn keresztül közlekedhetünk biztonságosan.

Hólánc Akció

Xaxton hólánc webáruházban például, a 245/50 R14 méretű gumiabroncsra most 2011-es év eleji akcióban 110 ezer forint helyett 89 900 forintért kapható 1 pár hólánc, tartozékokkal együtt.

A hólánc felszerelésének lépései

A xaxton hólánc konstrukciói könnyen és gyorsan fel- és leszerelhetőek, gyakorlatilag a hólánc saját magát rögzíti a kerékre.

Felszerelésének lépései a következők:

1. Az adaptert tegye pontosan rá a kerékcsavarra, majd a hóláncot terítse rá a kerékre.
2. Ezután a tárcsát nyomja meg, és a szerkezet felrögzíti magát a kerékre.
3. Miután a gépjárművel elindul, a hólánc a kerékre saját magától pattan fel.

A hólánc méretekről

A hóláncot minden esetben az autó gumijának a méretéhez igazodva válasszuk ki. A méretet a gumiabroncs külső peremén találhatjuk meg, többnyire a következő formában: 205/70R14. Ahhoz, hogy jól illeszkedjen a hólánc a kerékre, az összes adatot tudni kell. Jelen esetben a 205 a gumiköpeny mérete és mm-ben van megadva. A 70 a gumi oldalfalának a szélessége, ami a 205 mm 70%-a, és ez egy 14 colos felnin található.

A hóláncot mindig ajánlott felpróbálni a kerékre, mielőtt élesben használnánk, mert a nem megfelelő méretű hólánc nem csak a gumit károsítja, de még balesetveszélyes is. Azért is fontos a próba, mert a kerékméretek is eltérőek lehetnek, a különbség lehet a gyártók miatt, a gumi bordázata, életkora, de a kerék dőlésszögéből adódóan is, illetve az sem mindegy, hogy téli vagy nyári gumira akarjuk a hóláncot felszerelni.