Fronthatások jellemzői

A front egy olyan légköri képződmény, amely ellentétes fizikai tulajdonsággal rendelkező légtömegek (mint hideg és meleg), találkozási vonalánál alakul ki. Az időjárási frontok kialakulását az időjárási elemek változása jelzi, mint a levegő hőmérséklete, páratartalma, a szél erőssége, és a légnyomás. Magyarországot kb. 100 front érinti egy év leforgása alatt.

Fronthatásokról

Az időjárási frontok sok esetben hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A fronthatások érzékeléséért a vegetatív idegrendszer a felelős, mégpedig oly módon, hogy a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer közötti egyensúly felborul. A fronthatások következményeként fellépő tünetek típusa és erőssége, minden embernél teljesen egyéni. Sokan szerencsére nem érzik az időjárás változását, azonban van, akiknél a fronthatások előidézik, míg másoknál felerősítik az egyébként is meglévő betegséget. Legtöbb problémát azoknak az embereknek okoznak a fronthatások, akik gyengébb fizikummal,- idegrendszerrel,- immunrendszerrel rendelkeznek, esetleg hajszolt életvitelt folytatnak, illetve az idős és a bizonyos betegségben szenvedő felnőtteknek.

Meleg front

Meleg front alakul ki, ha a meleg légtömeg a hideg légtömeg fölé siklik a légköri határfelületen. A levegő hőmérséklete és a páratartalma magasabb lesz, míg a légnyomás lesüllyed. Sok esetben a meleg front esőt is hoz magával, amit gyakran kísérhetnek mennydörgések, villámlások, esetleg zivatarok is.

A front érzékenyek a meleg front hatását már pár órával a front érkezése előtt érezhetik. A leggyakoribb tünet a fejfájás, migrén, de okozhat a meleg front ingerlékenységet, álmatlanságot, vérnyomáscsökkenést, lelassult koncentrációt, és depressziós tüneteket is. Meleg időjárás esetén fontos a kellő mennyiségű folyadékpótlás.

Hideg front

Hideg front esetén a hideg légtömeg elmozdul a meleg légtömeg irányába, és alatta helyezkedik el, melynek következtében intenzív légáramlások keletkeznek a határfelületen. A levegő hőmérséklete és páratartalma lecsökken, míg a légnyomás a hideg front megérkezéséig csökken, utána azonban emelkedik. A hideg front érkezését gyakran viharos széllökések, esetleg záporok, zivatarok, vagy jégeső is kísérheti.

A front érzékenyek a hideg front elvonulását követően éreznek frontra jellemző tüneteket. Megtalálhatók a hideg front okozta tünetek között az ízületi panaszok mellett, a fejfájás, a reumatikus, a gyomor, a mellkasi fájdalmak, a vérnyomás emelkedése, vese vagy epegörcs, illetve gyakoribb lehet az asztmás, és az epilepsziás rohamok kialakulása. Kiválthat még a hideg front, alvászavart, nyugtalanságot, de álmosságot és lassú reakciót is eredményezhet.

Kettős fronthatás

Kettős fronthatás esetén a hideg és a meleg frontok egyszerre vannak jelen a légkörben. Kettős fronthatás jelenlétekor a tüneteket mind a hideg, mind a meleg frontra érzékenyek egyaránt érezhetik. Jellemző tünetek a fejfájás, levertség, álmatlanság, ingerlékenység, lassúbb reakció, csökkent koncentráló képesség, de felerősödhet a depresszióra való hajlam kialakulása is. Kettős fronthatás esetén felerősödnek a reumatikus és a görcsös fájdalmak is.