Forralt bor készítésének titkai


A forralt bor egy bor alkohol alapú édes fűszerekkel ízesített forró ital, amelyet jellemzően a szomorkás hideg téli időben és a karácsonyi vásárok idején fogyasztunk. Jó érzés átmelegedni egy finom forralt bortól a karácsonyi vásárokon, miközben az ajándékok után járkálva jól átfáztunk.

Egy jól elkészített forralt borral családi eseményeket vagy baráti összejöveteleket is hangulatossá tudunk varázsolni, de ha csak a saját kedvünkért fogyasztjuk kikapcsolódásként esti fürdőzés közben, azzal is kellemes ellazulást, sőt akár mámorító hangulatot is átélhetünk. A világ szinte minden táján ismert valamilyen változata, hazánkban is a kedvelt téli italok között tartják nyilván. Számos változata létezik, ezért mindenki saját ízlése szerint megtalálhatja a számára ideális italt.

Forralt bor készítési tanácsok
Forralt bor készítési tanácsok

Forralt bor készítése

Készíthetjük vörös és fehér borból, nálunk jellemzően vörösborból készül. Fontos, hogy jó minőségű, legalább közép kategóriájú legyen a bor. Ízesítése alapvetően citrusfélékkel (elsősorban a narancs héjával, de sok receptben a citrom héjával és ezek leveivel, vagy magával a gyümölccsel) és fűszerekkel történik, míg édesítésére cukrot vagy mézet használjunk. A hatékonyság fokozásáért erősebb alkoholt pl. brandyt tehetünk hozzá.

Néhány alapvető szabály a forralt bor elkészítése során, amelyet minden változat esetén ajánlott betartani.

A bort a fűszerekkel együtt, közepes lángon kell felhevíteni. Nagyon fontos! – nem forraljuk a bort, csak hevítjük, ugyanis a víz forráspontja magasabb, mint az alkoholé, így ha felforr a bor, akkor elvész az alkohol tartalma. 60-70 fokra ajánlott a hevítés, de a felső határérték ne lépje túl a 78,4 fokot. A fűszereket külön vízbe is megfőzhetjük, mellyel létre jön egy esszencia, amit a felhevített borral kel összekeverni. Amennyiben magát a citrusfélét is tartalmazza a recept, úgy azt utolsóként karikázva adjuk a borhoz. Az elkészített forralt bort bögréből, vagy nagyobb üvegpohárból szokás elfogyasztani.

Fűszerek

Az alapvető szinte minden változatban alkalmazott fűszerek a szegfűszeg és a fahéjrúd. Bővíthető a fűszerek palettája a gyömbér, vanília rúd, koriander, ánizs, szegfűbors, szerecsendió, de akár a bors illetve a babérlevél használatával is. A fűszereket mindenki saját ízlésének megfelelő arányban adagolhatja.

Forralt bor 4 íz receptúrája

Klasszikus változatok:
1, Hozzávalók: 750 ml száraz vörös bor, 6 evőkanál cukor, 6 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 narancs héja.

2, Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehér bor, 8 dkg cukor, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 szegfűbors, ½ citrom karikára vágva.

Fehérbor alappal:
Hozzávalók: 750 ml száraz fehér bor, 7 evőkanál méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1ek. citrom lé, 1ek. gyömbér, reszelve.

Vörösborból plusz alkohollal:
Hozzávalók: 750 ml testes, száraz vörösbor, 10ek. barnacukor, 2 dl víz, 2dl brandy, 8 szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 babérlevél, 1tk. őrölt szerecsendió, 3 db szemes bors, 1 db narancs leve és héja.

Pikáns ízesítéssel:
Hozzávalók: 1 liter vörösbor, 8 dkg cukorral megegyező mennyiségű méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, tetszés szerint: vagy 1 db cseresznye paprika (kettévágva), vagy chili, vagy 1tk. Erős Pista.

Rövidítések jelentése: ek=evőkanál, tk=teáskanál

A hideg téli napokon egy pohár finom forralt bor elfogyasztásával bárhol jó hangulatban érezhetjük magunkat. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a forralt bornak is van alkohol tartalma, és amennyiben nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, nem ajánlott gépkocsit vezetni.