Figyeljünk minden apró jelre!

Mi, akik autóval rendelkezünk, lényeges, hogy folyamatosan szemmel tartsuk annak állapotát. Fontos, hogy minden apró változásra odafigyeljünk, hisz sok esetben egy alkatrész kicserélésével megelőzhető egy nagyobb probléma. Az autó egyik legfontosabb része a futómű. A sok kátyúnak és a kopásnak köszönhetően viszonylag rövid időn belül le tud amortizálódni egy-egy alkatrész. Vannak azonban olyan jelek, melyek figyelmeztetnek, ha probléma akadt valahol. Az ilyenek fölött ne hunyjunk szemet, hisz akár életet is menthet egy meghibásodott alkatrész cseréje.

A legkönnyebben észlelhető jel, ha gyanús hangokat hallunk járművünk működése során: kattogást, csattogást, sivítást. Ezek mind arra utalnak, hogy a felfüggesztés, féktárcsa vagy rugózás esetében nincs minden rendben. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül vigyük az autót szervizbe. Egy jó szerelő könnyedén meg tudja állapítani akár a hang alapján is, hogy mi okozza a problémát, azután már csak a javítás van hátra. A futómű javítás szakértelmet igényel, hisz fontos, hogy minden pontosan a helyére kerüljön, épp ezért a metaautoszerviz.hu honlapon érdemes alaposan átböngészni az ide vonatkozó tanácsokat, ötleteket.

Rengeteg olyan apró jel van még, ami arra utalhat, hogy ideje szervizbe vinni az autót. Azok a hangok, amelyek szokatlanok és a kerék felől jönnek, szintén árulkodó jelek. Ezekre is feltétlenül figyeljünk oda, hogy a nagyobb problémákat elkerüljük.

Amennyiben elsiklunk az olyan jelek fölött, hogy ráz a kerék, akkor könnyen tapasztalhatunk idővel olyasmit, hogy az autó nem megy egyenesen az úton, hanem jobbra vagy balra húz. Ebben az esetben már komoly futómű problémákról beszélhetünk. Ilyenkor nem szabad még egy napot sem az autóval járni, hisz saját életünket is veszélyeztetjük azzal, hogy nem megfelelően működő autóval közlekedünk.

Sok esetben a vezető észreveszi, hogy rosszul kopik a gumi, de nem fordul szakemberhez. Pedig ez a jel arra utal, hogy nem megfelelő a felfüggesztés. Ha tehát azt látjuk, hogy nem egyenletesen kopik a gumi, akkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy valami probléma van. Ilyenkor is az a legjobb megoldás, ha a lehető leghamarabb szervizbe visszük az autót. Ha ilyen problémával fordulunk egy szakemberhez, biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan segíteni fog, hisz mindenki tudja, hogy a futómű helyes működése nélkül lehetetlen biztonságosan autózni.

Vannak olyan vezetők, akik mindig azt mondják, hogy egy kis kattogás még nem nagy probléma. Ők szokták sokszor megjárni, hogy mikor szervizbe viszik az autót, akkor már késő, és több alkatrészt is kell egyszerre cserélni. Természetes, hogy ilyenkor többe is kerül a szervizelés. Spórolni úgy lehet a legkönnyebben, ha rendszeresen járunk szervizbe. Az autó esetében is igaz az a mondás, hogy könnyebb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni. Egyszerűbb egy alkatrészt kicserélni, mint esetleg az egész futóművet, vagy épp egy baleset után újra összerakni az autót. Az autójavítás hozzáértést igényel, és amennyiben egy hozzáértő szakembereket keres, látogasson el a métautószervíz weboldalra , hisz az ott található csapat szinte mindenben tud segíteni.