Erős földrengés volt hazánkban szombaton

4,7-es erősségű földrengés volt Magyarországon szombat este 18 óra 41perckor. A rengést követő több kisebb mértékű utórengéseket már nem igazán lehetett érzékelni.

A hazai viszonylatban nagynak minősülő 4,7-es magnitúdójú földmozgás 18 óra 41 perckor következett be és mindössze 38 másodpercig tartott. Az elmúlt 25 évben-hazánkban ez volt az egyik legerősebb földrengés, melynek a közel 10 kilométeres mélységű epicentruma Oroszlányban volt jelen, de megremegett a föld többek között Budapesten több kerületben is, illetve Székesfehérvár, Esztergom, Veszprém, Tatabánya, és Győr térségeiben. A rengés hatására a falak beremegtek, néhány ház fala meg is repedt, a bútorok kimozdultak a helyükről, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról számolt be, hogy Kelenföldön és Óbudán egy panelház falai, míg Oroszlányban és Vértessomlón a lakóházak falai repedtek meg. A tájékoztatás szerint ilyen erősségű földrengésnél, számítani lehet arra, hogy a falakban illetve a földekben elhelyezkedő gyengébb minőségű vezetékek megrepedhetnek, a polcokon található kisebb tárgyak leeshetnek. Külön felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben a gázvezeték sérül, (gáz szag van), rögtön el kell zárni a gázcsapot és értesíteni az illetékes gáz szolgáltatót.

Magyarországon ilyen erősségű földmozgás utoljára 1985-ben Berhidán volt érzékelhető, akkor a Richter-skála 5-ös erősségű földrengést mutatott. 2006-2007 szilveszterén, Gyömrőn észleltek 4,1-es erősségű földmozgást. Hazánkban az olyan nagy erősségű földrengések, amelyek jelentős károkat okoznak, 15-20, míg a nagy károkat okozók 40-50 évente egyszer keletkeznek. Kisebb mértékű rengések 100-120 alkalommal pattannak ki évente, de ebből kb. 4-5, ami érezhető is.