Érdekességek a kávéról *

A koffein a világ legelterjedtebb élénkítő szere, amit természetes állapotában főként a kávéban, valamint a teában, a csokoládéban és a kólában találhatunk meg. Fogyasztása fizikális és mentális élénkséghez vezet, így elsősorban élénkítő hatása miatt fogyasztják férfiak és nők – reggel szinte rituálészerűen -, de nem kevesek isszák csupán aromás íze kedvéért.

Noha a tudomány több alkalommal vette górcső alá a kávé különféle hatásait az emberi szervezetre, kutatások sora mutat be újabbnál újabb eredményeket a koffein hatásával kapcsolatban; ami alapján a kávé hol negatív, hol pozitív felhangot kap.

Megfelelő fogyasztás esetében a kávénak számos pozitív hatása ismert. Többek között antioxidáns forrás, így segít a daganatos betegségek megelőzésében, csökkenti a stroke előfordulásának esélyét, valamint az anyagcserét is fokozza. Kitűnően enyhíti a migrénes fejfájást, továbbá a kávéban fellelhető nikotinsav és klorogénsav véd a fogszuvasodás ellen is.

Mindezek ellenére negatív hatásai is ismertek. Mivel a koffein növeli a vérben a szabad zsírsejtek szintjét, így különféle szívbetegségeket idézhet elő, valamint okozhat szívritmuszavart és koleszterinszint-emelkedést is. Azt hozzá kell tennünk, hogy számos kutatás mond ellent egymásnak, de a megoldás kulcsa valószínű az elfogyasztott mennyiségben rejlik, ugyanis a koffein kismértékű fogyasztása esetén jótékony hatása kerül előtérbe.

Egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint a koffeinmentes kávé akár szív-és érrendszeri kockázati tényező is lehet, mivel felelős a vér koleszterinszintjének emelkedéséért. A kávénak ez a koffeinmentes változata másfajta kávébabból készül. Az eljárás a következő: a még zöld kávébabból a pörkölés előtt vonják ki oldószer segítségével a koffeint.

Mivel a kávé a világ legelterjedtebb élvezeti cikkei között dobogós helyen áll, így a gyártók igyekszenek megfeleltetni a legtöbb ízlés számára. A legnépszerűbb a hagyományos, erős, espresso, aminek alapja a szemes kávé, hiszen úgy készítik, hogy a kávészemeket magas nyomás alatt gőzben fürdetik. Főként a nők körében hódít a krémes cappucino, ami alapjául az espresso szolgál, amihez tejet és habot adagolnak; ez teszi lággyá és krémessé.

A kávékülönlegességek hazája Olaszország, ahol az 1900-as évek elején Luigi Bezzera szabadalmaztatta az első kazános kávégépet, a mai espresso gépek ősét. Ettől kezdve az itáliai félsziget kávékultúrája magasan kiemelkedett Európában. Ezt a kávégépet tökéletesítették, és mondhatni, ezzel az eljárással készül az espresso napjainkban is.

Az espresso a kávéspecialitások alapjául is szolgál. A forró ital készülhet alkohol hozzáadásával, mézzel, tejhabbal, a legkülönbözőbb édesítésekkel, feltétekkel, vagy akár jeges változatban is.
A világhírű olasz kávékultúrához tartozik a „barista” fogalma. A szó eredetileg bárost jelentett, de ma már a kávékészítőket nevezik így, akik különösképp értenek a kávéhoz, a kávé fajtáihoz és azok elkészítéséhez. A baristák elméleti és gyakorlati tudásukat felhasználva a legkülönbözőbb kávék elkészítésével kényeztethetik az arra érdemesült ínyenceket.