Emelkedő légszennyezettség a hét közepéig

A gyengülő légmozgás következtében 2011.01.17-én hétfő reggel Budapesten, és még néhány nagyvárosban, a levegőben található szennyező anyagok koncentrációjának a mértéke, túllépte az előírt egészségügyi határértéket. A légszennyezettség előre láthatólag a hét közepéig emelkedik, a levegő minőségének javulása csak a hét második felében várható.

Az Országos Légszennyezettséggel foglalkozó Mérőhálózat adatai alapján a levegőben található nitrogén-oxidok koncentrációja hétfő reggel átlépte a megengedett egészségügyi határértéket Budapesten, Miskolcon, Pécsen és Győrben a belvárosi területeken.

Sajnos, most a szél és csapadékmentes időjárás is kedvező hatással van a levegőben összegyűlt szennyező anyagokra, mivel a levegő nem képes átkeveredni, ami miatt a levegőben a szennyezőanyag koncentrációja egyre csak növekszik.

Javulás a levegő minőségében szerdától várható, ugyanis akkor eléri egy hidegfront a Kárpát-medencét, melynek a hatására megélénkülő szél a levegőt átkeveri, ami a légszennyezettség jelentős mértékű csökkenését eredményezi.