Egészséges táplálkozás: Ön mennyi rostot fogyaszt?

Ha az egészséges táplálkozás és életmód témája szóba kerül, legtöbben a fehér liszt és a cukor konyhából való száműzésére, valamint a rendszeres testmozgás mindennapokba illesztésére gondolunk. Ennél azonban jóval több terület érdemel figyelmet, így például a rostfogyasztás növelése is. Nem csak a felnőttek, de a gyermekek körében is gyakori, hogy még a napi ajánlott rostbevitel töredékét sem fogyasztják el, aminek negatív hatásai előbb vagy utóbb megmutatkozhatnak az általános közérzeten és a testsúly alakulásán is. Az igyteljesazelet.hu által megkérdezett szakemberek is úgy vélik, hogy az egészséges táplálkozás szerves részét képezhetik a rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák.

Előzze meg a súlyfelesleg kialakulását!

Civilizációs betegségeink közül csupán egy az elhízás, de tény, hogy egy sor betegség kialakulásában kockázati tényezőt jelenthet, ha a mérleg akár csak öt kilóval is, de többet mutat a normálisnál. Nem véletlen, hogy a súlycsökkentés céljából dietetikusok és táplálkozási szakértők is javasolják a nagymennyiségű rostbevitelt. De mégis mit tudnak a rostok, amiért ennyire szüksége van szervezetünknek rájuk? A rostok a bélrendszerbe kerülve megduzzadnak a nedvesség jelenlétében, és ezáltal gondoskodnak arról, hogy megelőzhető legyen a túlevésből eredő további súlygyarapodás. Amellett, hogy kalóriaszegény tápláléknak minősülnek, alaposan át is pucolják a beleket, aminek következménye az anyagcsere felgyorsulása, a salaktalanítás és ezzel együtt a garantált fogyás. Sokak számára gondot okoz a puffadás, mely akár megelőzhető az egészséges táplálkozás alapelveinek követésével, és a konyhában használatos alapanyagok körültekintő megválasztásával.

Maradjon egészséges evéssel!

Természetesen nem a mértéktelen étkezésekre gondolunk, sokkal inkább a tudatosságra a területen. Ha rostokban, mikrotápanyagokban gazdag alapanyagokat használ fel a főzéshez, és nyersen is gyakran fogyasztja a zöldségeket, gyümölcsöket, azzal nem csak az elhízásból eredő egészségügyi kockázatoknak veheti elejét, de csökkentheti a koleszterinszintet, a vérnyomást, energikusabbá és egészségesebbé válhat. Ne feledkezzen meg az elegendő folyadékbevitelről sem, hiszen ahhoz, hogy a rostok salaktalanító, fogyasztó hatásait élvezhesse, nélkülözhetetlen a sok ivás. A szénsavmentes ásványvíz, vagy a frissen facsart levek remek választásnak bizonyulnak, de az alkoholt, a nagy mennyiségű koffeint tartalmazó energiaitalokat és a cukrozott üdítőket jobb, ha elkerüli.

Egészséges táplálkozás a mindennapokban

Az egészséges táplálkozás megvalósítása sokkal könnyebb, mint azt elsőre gondolnánk. Kezdje azzal, hogy a napi ötszöri étkezés alkalmával mindig fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt. Legjobb, ha nyersen veszi magához ezeket az alapanyagokat, hiszen így megmaradnak bennük azok az értékes vitaminok és ásványi anyagok, amelyek egyébként a hőkezeléssel-lebomlanának. Tízóraira, vagy uzsonnára nyugodtan ehet almát, banánt, vagy egy friss zöldségsalátát. Mindezt a gyermekek étkezéseinek összeállításakor is érdemes szem előtt tartani, hiszen így sajátíthatják el ők is az egészséges táplálkozás alapjait. A tízórais dobozba kerüljön mindig friss gyümölcs is, de munkahelyére is vigyen magával ilyeneket.
A hizlaló tésztás, rizses köretek helyett próbáljon ki új dolgokat, és részesítse előnyben a kölest, a barna rizst, a bulgurt, a hajdinát, vagy például a gerslit, amelyekből rendkívül finom, kímélő, könnyed és rostokban gazdag köreteket készíthetünk húsok mellé, vagy akár azok nélkül is. Az étkezésekhez igyon elegendőt, de az egyébként is szárító hatásukról ismert koffeint és alkoholt kerülje el.