Ciklon

A ciklon olyan légörvény, amely áramlási sebessége a 40km/órát is elérheti, és függőleges, körkörös tengelymozgást végez. Az így kialakult légnyomásképződményeket ciklonoknak és anticiklonoknak nevezzük. Azokat a légnyomásképződményeket, amelyek belsejében alacsony a légnyomás és befelé áramlik a levegő, légnyomásminimumoknak vagy ciklonoknak, míg, amelyek belsejében magas a légnyomás és a levegő kifelé áramlik légnyomásmaximumoknak vagy anticiklonoknak hívják.

Keletkezése és folyamata

A meleg és a hideg levegő találkozásakor, azok összekapcsolódásának hatására örvénylés keletkezik, melyben a hideg levegő veszi körül a meleg levegő „nyelvét”, s ennek következményeként időjárási front alakul ki a közös találkozási vonalon. A ciklon vándorlásának sebessége attól függ, hogy a ciklon belsejében mekkora erővel nő a kifelé haladó légnyomás. Az örvénylés hatására hideg és meleg front egyaránt jelen van, csak a meleg front lassabban halad, így a hideg front beéri és elzárja a meleg levegőt a talajtól, vagyis okklúziót okoz, melynek következtében hideg levegővel töltődik fel az egész ciklon, és a fokozatosan megszűnő alacsony légnyomás miatt feloszlik.

Ciklon típusok

Mérsékelt övi ciklon

A mérsékelt övi ciklon olyan alacsony nyomású légörvény, amely akár több millió négyzetkilométer kiterjedésű is lehet, az átmérője pedig a 3000 km-t is elérheti. A ciklonok általában nyugati irányból keleti irányba vándorolnak, több tízezer kilométer hosszú, többnyire azonos ciklonpályákon, 30 km/órás átlagsebességgel. A bolygó forgása következtében kialakult Coriolis erő miatt a ciklon az északi féltekén az óramutató járásával ellenkező irányban is forog, míg a déli féltekén csak az óramutató járásával azonos irányba. A ciklon belsejében keletkezett levegő összetorlódásának eredményeként csapadékosabb időjárás alakulhat ki. A mérsékelt övi ciklonok élettartama 5-12nap közé tehető.

Trópusi ciklon

A trópusi ciklonok minden esetben a felmelegedett vizű óceánok felett, szélcsendes időben képződnek. Energiáját a víz hőjéből nyeri. A ciklon átmérője 200-500 kilométer között van, ám a középpontjában elhelyezkedő 10-30 km átmérőjű területen ahol a ciklon „szeme” van a légnyomás nagyon alacsony, és itt derült idő van. A ciklon „szemét” gyors áramlású viharzóna övezi, ahol 250 km-t is elérheti óránként a szél sebessége. A trópusi ciklonok általában imbolygó pályán észak felé vándorolnak, keletről nyugati irányba haladva, azonban ha szárazföld terület fölé érnek, elhalnak.

Három fő kialakulási helyük van

  1. Közép-Amerikában a Karib-tenger térségében, itt hurrikánnak nevezik.
  2. Délkelet- Ázsiai tengereken, itt a nevük tájfun.
  3. Indiai-óceán körzetében.
  • Mediterrán ciklon

Elsősorban hűvös, hideg hónapokban alakul ki az Atlanti-óceán térségében. A hideg levegő az Alpok felett áramlik be Észak- Itália térségébe és ott örvényleni kezd. Ez a mediterrán ciklon a Genova elnevezést kapta. A 2009/2010-es év téli időszakában lehullott nagy hó mennyiséget is ez a ciklonfajta idézte elő.