Borturizmus Pécs környékén

Délies hangulata, számos történelmi látnivalója és programajánlata miatt Pécs az év minden időszakában keresett a turisták körében. A város 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lett, mely csak tovább növelte népszerűségét. Már a római korban is lakott volt területe, amely időszakról több emlék is ránk maradt. A Zsolnay Múzeum, a TV-torony, a Mecsek-kapu, a Barbakán, valamint a Tettyei Mésztufa-barlang mellett természetesen a város jelképévé vált belvárosi plébániatemplom, Gázi Kászim pasa dzsámija is olyan nevezetességnek számít, melyet minden a környékre érkező turista felkeres.

pécsi szállás és borvidék
pécsi szállások és borvidék

A szallaskeres.hu turisztikai szakembereinek véleménye megegyezik abban, hogy Pécs egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kikapcsolódni vágyók körében. Ehhez a kulturális programokon és történelmi látnivalókon túl az is hozzájárul, hogy Pécs szálláslehetőségei között többféle árkategóriájú hotelek, panziók, vendégházak és apartmanok is megtalálhatóak.

Pécs említésekor semmiképpen nem mehetünk el a környék borvidékein készült fenséges borok mellett, melyek messze földön híresek. Nem véletlen emlegetik Pécset a „szőlő és bor városaként”, hiszen a Mecsek déli lejtőin húzódó, egészen Mohácsig tartó borvidéken Olaszrizling, Cirfandli, Hárslevelű és Rizlingszilváni kerül előállításra, de a Muscat Ottonel, a Tramini, a Rajnai Rizling és a Királyleányka is nagy népszerűségnek örvendenek. A jó borok kedvelői számára kihagyhatatlan a terület, ahol a neves borospincékben lehetőség nyílik a környék legfinomabb italainak megkóstolására. A pécsi borturizmus hazánkban egyedülálló kínálattal várja a kulináris élvezetek, a gasztronómia és elsősorban a fenséges borok iránt érdeklődőket.

A Pécsi Borvidék a több generáción át öröklődött hagyományoknak és a kistermelők rendkívüli hozzáértésének köszönheti színvonalát. Az egyre gyakrabban nagy területen termesztett szőlő és a belőle készült palackozott borok az ország minden régiójában a boltok polcaira kerülnek, és függetlenül attól, hogy fehér-, vagy vörösborok készítésére szakosodott egy-egy pincészet, a kimagasló minőséghez kétség sem férhet. A borturizmus iránt érdeklődőket két borút is várja, a pécs-mecseki, valamint a mohács-bólyi, érdemes Pécs felkeresését összekötni az általuk kínált gasztronómiai élményekkel.

A borturizmus mint az idegenforgalom speciális fajtája egyébként is nagy népszerűségnek örvend hazánkban, hiszen több neves, világviszonylatban is ismert és keresett borvidék található meg Magyarországon. A Pécs környéki lejtők kiváló klímája, valamint a hozzáértés olyan párosításnak bizonyultak az évek során, melyek miatt méltán kedveltek az itt készült borok. A SzállásKérés szerint a területre, Pécs városába érkező turisták gyakran választják tartózkodásuk legalább egyik napján a borturizmusban rejlő lehetőségeket. A mediterrán jellegű város, semmihez sem fogható hangulatával és több napra elegendő programkínálatával kitűnő választásnak bizonyul a kikapcsolódni, feltöltődni vágyók számára.