5 fontos tudnivaló a porckopásról

Állandósuló fájdalmak kínozzák a csípőben, térdben? Pihenés közben merevnek érzi az érintett területeket? A kopásos ízületi gyulladás az egyik leggyakrabban előforduló ízületi megbetegedés, mely során az ízületek felületén található rugalmas szövet elkezd kopni, és a mozgás során fájdalmat okoz ez. A porckopás pontos oka nem ismert, de olyan tényezők biztosan szerepet játszanak kialakulásában, mint az életkor, a genetika, vagy például a korábban elszenvedett ízületi sérülések. A probléma és a fájdalmak enyhítése mindenképpen szót érdemelnek, hiszen idővel akár a járás is nehézkessé válhat a betegség súlyosbodásával. Az izuletor.hu összegyűjtött néhány fontos információt, melyekkel a porckopás témája kapcsán érdemes tisztában lenni.

1. Nem csak az időseket érinti!

A leggyakoribb tévhit a témával kapcsolatban az, hogy kizárólag az idős korosztály tagjainak körében fordul elő. A helyzet ugyanis az, hogy gyakorlatilag korosztálytól függetlenül megjelenhetnek a porckopás kellemetlenségei. 35 év felett szinte már mindenkit érint, de akár a harmincas évek elején is jelentkezhetnek a fájdalmak. Különösen így van ez azok esetében, akik már fiatalon sportsérüléseket szenvednek el, vagy túlterhelik ízületeiket.

2. Ülőmunka és mozgásszegény életmód

Az irodai munkát végzők gyakran panaszkodnak ízületi fájdalmakra. A háttérben nem más áll, mint az, hogy a szervezet számára rendkívül megerőltető akár 8-10 órán keresztül egy helyben ülni. Fontos, hogy az asztalt és az irodai széket megfelelően válasszuk meg, és a monitor szemmagasságban legyen. Nem mindegy az sem, hogyan ülünk. A legjobb, ha akarok és a lábak derékszöget zárnak be. Időnként álljon fel, mozgassa át végtagjait, és munka után igyekezzen minél aktívabban tölteni szabadidejét!

3. Testmozgással a fájdalmak enyhítéséért

A rendszeres testmozgás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennie, hogy nem mindegy, milyen mozgásformát választ a mindennapokban. Ha túlerőlteti egyébként is fájó ízületeit, azzal csak ronthat a helyzeten. A rendszeres mozgás azonban nagyon lényeges, ugyanis ezzel a porckopás folyamata lassítható. Ha nem tudja, hogyan sportoljon, mit válasszon, megéri akár szakember segítségét is kérnie, aki felhívja figyelmét arra, mire figyeljen a sérülések elkerülése végett.

4. Hidegben fokozódnak a panaszok

A frontok alapvetően hatással vannak az emberi szervezetre, s ez alól a porckopás tünetei sem számítanak kivételnek. Mivel a hideg téli hónapokban egyébként is érzékenyebbek vagyunk a mozgáshiányra, ezért a legjobb gyógyír az ízületi merevség ellen a sport. Hasonlóképpen jó választás lehet a sajgó testrészek melegen tartása, ebből a célból egy forró fürdő, vagy egy elektromos melegítőpárna is remek döntés lehet.

5. Ésszerű sportolás a sérülések elkerülése végett

A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik hetente legalább négy-öt alkalommal mozognak, fokozottan veszélyeztetettek a porckopás korai kialakulását illetően. Ez persze nem azt jelenti, hogy le kellene mondani az edzés testre és pszichére gyakorolt jótékony hatásairól, mindössze a sérülések elkerülésére ajánlott figyelnie. Ne feledkezzen meg a bemelegítésről sem, hiszen ezzel készítheti fel az ízületeket és izmokat a közelgő terhelésre. Ha pedig utoljára a középiskolában mozgott, akkor ne kezdje azonnal 10 km-es futással, hanem törekedjen a fokozatosságra.

Bár a porckopás folyamata nem fordítható vissza, de lassítani igenis lehet a problémát. Figyeljen az egészséges életmódra, és a fájdalomcsillapítók szedése helyett törekedjen természetes módon, kíméletes testmozgással tenni a fájdalmak enyhítése érdekében.